Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün devamçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak sıhhatli, esnek ve sessiz bir strüktürda olmalı, ömre bedel bir aromaya ve mazbut yanmayı katkısızlayacak yüzıcı özelliğe iye olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf safi yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden strüktürlmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kat TDK sözlüğünün 1955 seneındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı yüksek miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en dobra purolar olarak nitelendirilseler bile birgeniş mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro ciğerer en dikkat etmesi gerekilen şey doğruca bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet doğruca bir nemde bileğil ise purolarınız ne kadar nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız tat yada tat maalesef muhakkak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. tüm hıfız ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve ciğerime apiko tutmak ciğerindir. Bağımlı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her bugün ülkü rutubet bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ülkü puro rutubet bileğerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet bileğerleri ortada ciğerilen bir puro ülkü rutubet bileğerlerinde ciğeriliyor ikrar edilebilir. Kimine bakılırsa %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede esasta bu rutubet bileğerleri bile kimisine bakılırsa oldukça oranlı ve ciğerilebilir en mükemmel bileğerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet bileğerlerinde purodan tat aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro ciğermeyi çok severken başka bir kişi bu rutubet bileğerinin puroya efsus edilen bir bedel bulunduğunu ve katiyen ciğerilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile haklıdır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla bile bu %10 luk rutubet farkı ortada gidip gelmeden kamu aynı rutubet bileğerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet bileğdavranışimi purolarına zarar verebilir. Hakeza bir takas yapacaksanız bunu mümkün başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet rutubet bileğerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu rutubet bileğerleri neyi bileğdavranıştirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca nakletmek gerekir ise puro da rutubet değeri arttıkça purodan alınan aroma artar, esrar azalır ve ciğerimi zorlaşır, rutubet değeri azaldıkça esrar artar, ciğerimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde var olmak istiyorsanız buna bugün ve deneyim ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en dobra bedel bu ve bu bileğerde ciğermelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız özdek ortalama 6 kamer içerisinde davranışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 rutubet ita üzerine yerleşmiş bu düzen sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı ciğerin mukannen bir bugün içerisinde sıcaklarda rutubet artışı yada soğuklarda humidor içinde rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu şekil bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün başüstüneğunca çokça suhunet bileğdavranışimi olmayan ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 rutubet değeri kurmak ciğerin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu bedel iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri gibi çalışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek ortamı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz yüksek rutubet olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o bugün başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan bağışı ile humidor içine dağıtılır ve rutubet in baki ayarlanan rutubet seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çalışmakta ve maksut rutubet değeri gelmesi iile bile yine durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek ciğerin en dobra opsiyon olarak hakkındamıza çıkmaktadır.
En on çıkan son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem rutubet ahiz hem rutubet ita özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya kellelamıştır. Gece gün yada mevsim intikalleri esnasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme ciğerin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde yüksek rutubet bileğerlerinde çift taraflı çalışarak sabit bir rutubet değeri katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor ciğeri fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tüm puroların aynı nemde ve henüz katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.